Tekstin pituus

Juttuja lehteen voivat pyytää toimituskunnan jäsenet, päätoimittaja(t) tai toimitussihteeri. Niitä voi myös tarjota suoraan toimituskunnalle tai toimitussihteerille.

Kirjoittajana sovi tekstin pituus etukäteen merkkimäärinä tilaajan kanssa.  Liian pitkien tekstien lyhentämistä pyydetään yleensä kirjoittajalta, mutta toimitus pidättää itselleen oikeuden lyhentää ja editoida tekstejä tarvittaessa.

Syksystä 2020 julkaistavan verkkolehden alustavat ohjeet tekstimäärälle ovat:

  • Lyhyt juttu 2400 merkkiä
  • Pidempi juttu 4000 – 6000 merkkiä,

Merkkimäärissä  on ilmoitettu kaikki merkit, siis otsikot, välilyönnit, -otsikot, -rivit jne.

Tekstin muokkaus

Toimita teksti fonttikokona 10-12 ja rivivälinä 1. Älä muotoile tai tai taita tekstiä, vaan toimita juttu suorana tekstinä, ilman tavutuksia tai ylimääräisiä rivinvaihtoja kesken kappaleen.

MUTTA: erota kappaleet toisistaan ylimääräisellä rivillä.

Tekstillä tulee olla otsikko (hyvä otsikko on lyhyt!),  ingressi sekä – varsinkin pitkässä tekstissä – väliotsikoita. Nämä laatii mieluiten kirjoittaja itse, muutoin toimitussihteeri tekee ne. Ingressin alkuun laita merkintä (ING) ja väliotsikoiden eteen (VÄOTS).

Jos käytät lähdeviitteitä, merkitse ne numeroitunina tekstin sisälle sulkumerkkien sisään ja lähdeluettelo tekstin loppuun. Jos viitteitä ei ole, käytetyt lähteet voi  luetteloida tekstin loppuun omaksi listakseen. Lisäkirjallisuudesta voit myös laittaa lyhyen luettelon.

Netti- ja sähköpostiosoitteet eivät saa olla hyperlinkkimuotoisia!

Kerro myös mitä tietoja jutun yhteydessä sinusta ilmoitetaan. Siis vaikka näin:  TaM, kuvataiteen lehtori, Muumilaakson peruskoulu, Muumila. Myös sähköpostiosoitteen voi laittaa – se mahdollistaa ja edistää suoran palautteen saamista!

Kuvat

Yhteen juttuun mahtuu yleensä  1 – 3 kuvaa, sovittaessa myös enemmän. Jos toimitat jutun mukana kuvia enemmän kuin yhden, aseta ne järjestykseen, siis ykköseksi se, jota eniten toivot julkaistavaksi tai joka on olennaisimmin yhteydessä tekstin sisältöön, ja kaksi muuta 2. ja 3. Muussa tapauksessa toimitussihteeri ja taittaja valitsevat kuvat. Kuvia ei kannata lähettää enemmän kuin on sovittu!

Verkkolehdessä voidaan julkista myös kuvagalleria-tyyppisesti kuvia – sovi niistä etukäteen!

Kuvien LÄHETTÄJÄ vastaa siitä, että kuviin on tekijäoikeuskäytännön mukainen käyttö- ja julkaisuoikeus sekä kuvaajalta että kuvissa esiintyviltä tai sisällön tekijöiltä (esim oppilastyö).  Pyydä siis julkaisuoikeus verkkojulkaisuun

Tekstin ja kuvien toimitus

Tekstien ja kuvien toimittamisesta sovitaan jutun tilaajan kanssa. Teksti lähetetään yleensä jutun tilaajalle (toimituskunnan jäsenelle) TAI toimitussihteerille (erja.vayrynen (ät) kuvis.fi). Lopullisen jutun tarkistuttaa tarvittaessa toimitussihteeri.

Lähetä koko paketti (teksti ja kuvat) mieluummin pilvipalvelun (GoogleDrive, OneDrive, Dropbox, WeTrasfer tms.) kautta kuin liitteinä. Tarkista, että kuvia ei ole lukittu!

Muuta

Jutuista ja kuvista ei makseta palkkiota – tämä kannattaa sopia heti juttutilauksen/-sopimuksen yhteydessä!

Juttujen kaikki oikeudet jäävät kirjoittajille: Stylukselle kirjoittaja luovuttaa julkaisuoikeuden verkkojulkaisuun.